Na początek przepis na babeczki rumowe - proste w wykonaniu i zawsze się udają.
SKŁADNIKI :
- 30g świeżych lub 2 paczki aktywnych suchych drożdży,
- 4 łyżki stołowe letniej wody,
- 5 jaj,
- 2 łyżki stołowe cukru kryształu,
- 1/2 szklanki (125ml) oliwy z oliwek,
- 4 łyżki stołowe masła, stopionego i ostudzonego,
- 2 i 1/3 szklanki (350g) mąki pszennej,
- szczypta soli
SYROP RUMOWY :
- 1 i 1/2 szklanki (300g) cukru kryształu,
- 2 szklanki (500ml) wody,
- 1 pokrojona w plasterki cytryna,
- 1 i 1/2 szklanki (125ml) rumu
Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości letniej wody i odstaw na bok, dopóki nie utworzy się na nich piana. Utrzyj żółtka z cukrem na kremową masę. Stopniowo dodawaj oliwę, masło i rozpuszczone drożdże. Na końcu dodaj przesianą mąkę i sól. Energicznie wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nałóż je do foremek do połowy wysokości, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy babeczki wyrosną tuż pod brzeg foremek, upiecz je w nagrzanym do temperatury 180ºC piekarniku (ok. 15 minut). W czasie pieczenia przygotuj syrop rumowy. Gotuj cukier z wodą przez około 10 minut. Gdy zgęstnieje, dodaj cytrynę i rum i odstaw na bok do ostygnięcia. Upieczone i nieco ostudzone babeczki zanurzaj w syropie i odkładaj do osączenia na druciany koszyk do smażenia frytek.
Smacznego~!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz